De onzichtbare domino: hoe cyberaanvallen doorwerken in de keten

In een tijd waarin digitalisering de ruggengraat vormt van vrijwel elke organisatie, wordt het steeds duidelijker: een cyberaanval raakt zelden alleen het directe slachtoffer. Wat zich op het eerste gezicht afspeelt binnen de muren van één bedrijf, heeft in werkelijkheid een veel bredere impact. We noemen dat de ketenimpact, en het is een groeiend probleem.

Eén zwakke schakel, grote gevolgen

Of je nu actief bent in de bouw, gezondheidszorg, logistiek, maakindustrie of e-commerce: vrijwel elke organisatie is onderdeel van een digitale keten. Leveranciers, dienstverleners en klanten zijn met elkaar verbonden via systemen, data-uitwisseling en afhankelijkheden. En dat betekent dat als één partij wordt gehackt, anderen daar vaak de gevolgen van ondervinden.

In de logistiek zien we vergelijkbare effecten. Wanneer een logistiek dienstverlener wordt aangevallen en systemen platgaan, kan de bevoorrading van complete winkelketens of productiebedrijven stagneren. De schade is dan niet alleen financieel, maar ook reputatiegevoelig.

Ook de gezondheidszorg, softwareontwikkeling en maakindustrie zijn recent slachtoffer geworden van gerichte aanvallen, waarbij ketenpartijen werden meegesleurd in de nasleep. Cybercriminelen gaan steeds geraffineerder te werk en gebruiken technieken als phishing, social engineering, 0-day exploits en zelfs misbruik van browserextensies.

Wat kun je doen als organisatie?

De realiteit is dat digitale veiligheid geen momentopname is, maar een continu proces. Daarom hebben wij bij Lancom een duidelijke routekaart ontwikkeld voor organisaties die zich willen voorbereiden op de NIS2-wetgeving en tegelijk hun digitale weerbaarheid structureel willen versterken. Deze journey helpt je stap voor stap vooruit, zonder technisch jargon, maar juist met concrete acties.

Onze NIS2-journey bestaat uit vijf duidelijke stappen:

  1. Bewustwording & startpunt
    Waarom is dit belangrijk voor jouw organisatie? Wat zijn de risico’s, en wat vraagt NIS2 concreet van je? We beginnen met inzicht en bewustwording binnen je team.
  2. Quickscan, GAP-analyse & roadmap
    Waar sta je nu en waar moet je naartoe? We brengen je huidige situatie in kaart, analyseren de hiaten en maken een praktische routekaart richting compliance en veiligheid.
  3. Implementatie & uitvoering
    Tijd voor actie. We helpen je met het implementeren van beleid, trainen je medewerkers en zorgen voor de juiste technische beveiliging.
  4. Finale check & certificering
    Klaar voor de start! We checken of je organisatie klaar is voor de NIS2-wetgeving en ondersteunen bij eventuele certificering.
  5. Audits & continue verbetering
    Informatiebeveiliging is nooit ‘klaar’. We plannen periodieke controles en helpen je organisatie structureel verbeteren volgens het bekende Plan-Do-Check-Act model.

Waarom wachten?

De NIS2-wet treedt in Q3 in werking. Maar eigenlijk geldt: goede cyberhygiëne wacht niet op regelgeving. Elke dag dat je niets doet, vergroot je het risico. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de keten waar je deel van uitmaakt.

Benieuwd waar jouw organisatie staat?

Laat een quickscan uitvoeren of plan direct een intakegesprek. Samen zorgen we ervoor dat jouw organisatie én je ketenpartners digitaal weerbaar zijn.

Lees meer over NIS2 op onze pagina: https://www.lancom.nl/nis2

Ons laatste Nieuws

Windows 365 Link: de Thin Client van de Toekomst

Bij Lancom volgen we de ontwikkelingen op het gebied van de Moderne Werkplek op de voet. Toen Microsoft eind vorig […]

De onzichtbare domino: hoe cyberaanvallen doorwerken in de keten

In een tijd waarin digitalisering de ruggengraat vormt van vrijwel elke organisatie, wordt het steeds duidelijker: een cyberaanval raakt zelden […]

Tijd voor een A.I. Update: Wat is er nieuw in april?

Alweer een Blog over A.I.? Jazeker! De maand april is begonnen en als er één ding is dat niet stilstaat, dan […]

Meer weten over de diensten van Lancom?

Neem contact op